East

Nelson Square

After consultation with local residents; proposals were defined to improve the frontage to a council housing block in Southwark. These aimed to gently adjust the way in which private spaces met public, and to make more direct routes between the street and front doors.

Nelson Square montage
  • Nelson Square montage
  • Nelson Square areyouhappy
  • Nelson Square photo

Two concrete mixes were used to redefine semi-private footway extents, and planting was designed to extend up a steel mesh screen to improve privacy for the tenants which would rise up to 7 m at the Blackfriars Road Junction to counter the noisy and wide road junction with a hanging garden of fragrant climbing plants. Large signs name the buildings.
Ceramic patterned platforms were designed as replacements for the door steps (now replaced by sloping ground) to give a feeling of ownership and threshold; able to be used for plants, to sit, or to rest a bag.
The project was carried out in collaboration with Carolyn Roy.

Client: London Borough of Southwark